Un lucru să nu uiți





„În cartea Convorbiri la masă a maestrului sufi Rumi, există un pasaj pătimaș și penetrant:
Maestrul a spus că există un lucru în lumea aceasta care nu trebuie niciodată uitat. Dacă ar fi să le uiți pe toate celelalte, dar pe acesta să nu-l uiți, n-ai avea de ce te îngrijora, pe când dacă ți le-ai aminti, le-ai săvârși și le-ai urma  pe toate celelalte, dar pe acesta l-ai da uitării, s-ar chema că nimic n-ai făcut. Este ca și cum un rege te-ar trimite într-o țară să duci la îndeplinire o însărcinare anume. Tu te duci în acea țară și săvârșești o sută de alte lucruri, dar dacă nu ai dus la îndeplinire sarcina pentru care ai fost trimis, este ca și cum n-ai fi făcut nimic. Tot așa, omul a venit pe lume pentru o anume sarcină și aceasta este țelul său. Dacă nu o duce la îndeplinire, nu va fi înfăptuit nimic.
Toți maeștrii spirituali ai omenirii, ne-au spus același lucru, că scopul vieții pe pământ este realizarea unirii cu natura noastră iluminată, fundamentală. Însărcinarea cu care ”Regele” ne-a trimis în această țară stranie și întunecată este să realizăm și să întrupăm adevărata noastră natură. Există un singur mod de a face aceasta, anume să întreprindem călătoria spirituală, cu toată ardoarea și inteligența, curajul și hotărârea în vederea transformării de care suntem în stare. Așa cum Moartea îi spune lui Nachiketas în Katha Upanishad:
Există calea înțelepciunii și calea ignoranței. Ele sunt departe una de alta și duc la destinații diferite... Sălășluind în mijlocul ignoranței, socotindu-se înțelepți și învățați, neghiobii umblă de colo-colo precum orbul condus de un alt orb. Ce se află dincolo de viață nu-și arată lumina celor zănateci, sau nepăsători, sau amăgiți de bogății.
În alte vremuri și în alte civilizații, calea aceasta a transformării spirituale era încredințată unui număr relativ select de oameni; acum, însă, o proporție însemnată a neamului omenesc, trebuie să caute calea înțelepciunii, dacă este ca lumea să fie apărată de pericolele interne și externe care o amenințăÎn timpurile acestea de violență și dezagregare, viziunea spirituală nu este un lux elitist, ci o necesitate vitală pentru supraviețuirea noastră.
A urma calea înțelepciunii nu a fost nicicând mai urgent sau mai dificil. Societatea noastră este consacrată aproape în întregime celebrării egoului, cu toate tristele sale fantezii despre succes și putere și ea preamărește tocmai acele forțe ale lăcomiei și ignoranței care distrug planeta. Niciodată nu a fost mai dificil să asculți vocea deloc măgulitoare a adevărului și niciodată nu a fost mai dificil ca odată ce l-ai auzit, să-l urmezi: fiindcă nu este nimic în lumea din jurul nostru care să ne sprijine opțiunea și întreaga societate în care trăim pare să nege însăși ideea de sacralitate sau de semnificație eternă. Astfel că în vremea celei  mai acute primejdii, când chiar viitorul nostru este în cumpănă, noi ca ființe omenești ne aflăm în cea mai mare confuzie, captivi într-un coșmar de noi înșine creat.”

Sogyal Rinpoche – ”CARTEA TIBETANĂ A VIEȚII ȘI A MORȚII”



























Niciun comentariu: