Cine eşti cu adevărat





“ … Înnobilarea fiinţei umane – atât de deficitară, după cum reiese din comportarea ei actuală – nu se poate realiza decât prin mutaţii radicale, în propria structură psihologică. Or, această extraordinară performanţă nu poate avea loc decât printr-o muncă laborioasă, însoţită de o consecventă pasiune, alimentată de la o clipă la alta.
…pune-ţi mereu întrebarea: Cine eşti cu adevărat? Cine este omul care se manifestă în complexitatea relaţiilor cu semenii, lucrurile, evenimentele, natura înconjurătoare, cu toate manifestările vieţii în general?
În afară de corpul fizic şi numele pe care-l porţi, cine este entitatea psihologică, specific comportamentală, care gândeşte, se exprimă şi acţionează într-un anumit fel la toate acestea?
Îndată ce te-ai născut, familia, apoi şcoala, mediul de dezvoltare, cărţi citite, experienţe etc. ţi-au condiţionat modul de a gândi şi acţiona. În prezent, te afli – din punct de vedere psihologic – într-un centru identificat cu propriul interes, iar în jurul tău se găseşte întregul capital acumulat: cunoştinţe, informaţii, credinţe, posesiuni materiale, ca avere personală. Te comporţi aidoma unui cal priponit, care se învârteşte în jurul propriului ţăruş, adică interesul personal. Nu te ai în vedere decât pe tine, în fiecare împrejurare, oferită de mobilitatea perpetuă a vieţii. Acest adevăr este la fel de relevant fie că este vorba de un om obişnuit, fie de un mare savant.
Din toate câte ştii, câte cunoşti sau ai ca bunuri materiale, ţi-ai format o imagine a propriei fiinţe. Eşti mândru de tine şi pretinzi, fie în taină fie în chip evident, ca şi ceilalţi să te aprecieze, măcar la nivelul propriilor închipuiri.
Deşi trăieşti în mijlocul familiei sau al unei anumite societăţi – la fel de condiţionate ca şi tine – eşti totuşi un izolat, închis într-un perimetru riguros conturat. Dincolo de aceste frontiere nu te poţi avânta, fiindcă propriile acumulări te posedă în mod categoric.
Atât averea cât şi cunoştinţele sau diverse credinţe, au făcut din tine un veritabil robot. Eşti dominat de toate câte le ai şi nu te poţi desprinde în nici-un fel. Te repeţi la infinit prin ceea ce spui, ce ştii, prin ce cunoşti, prin ce posezi.
Această imagine pe care ţi-ai format-o despre tine, este //EGO// -ul, sinele, eul personal sau mintea ta particulară, identificată în chip desăvârşit cu interesul egoist. Prin această categorică dominare, întreaga ta activitate este şi rămâne tot timpul centrată pe EU şi AL MEU.
Haosul, existent astăzi în lume este determinat în mod fatal de către acest comportament defectuos de funcţionare.
Întreaga noastră existenţă – cu foarte mici excepţii – este marcată de influenţele nefaste, păgubitoare ale acestui sine. Lui îi imputăm atât stările noastre conflictuale la nivelul psihologic,cu urmări nocive şi asupra suportului fizic, cât şi  toate adversităţile interumane.
El ne distruge pacea şi armonia sufletului şi ne afectează sănătatea trupului, grăbindu-ne prematur sfârşitul.
Nu scăpăm de influenţele lui nici după trecerea noastră dincolo. În lumea astrală, el continuă să ne domine o perioadă de timp, prin rememorarea tuturor manifestărilor şi a actelor săvârşite sub imboldul iubirii de sine, din vremea ultimei reîncarnări.
Ca să poţi înţelege semenii, ca şi viaţa în totalitatea ei, este normal, ba chiar imperios necesar, să te înţelegi mai întâi pe tine. Dar, în ce fel? Simplu! Prin contactarea directă, nemijlocită şi imediată, cu toate câte se mişcă în tine, ca reacţii, la provocarea permanentă a vieţii!
Zi de zi, ceas de ceas, minut chiar secunde, noi primim din lumea exterioară o gamă variată de impresii. Şi la toate astea cum răspundem – din punct de vedere psihologic?
Ceea ce ne place, ca fiind pe gustul nostru – laude, succese, câştiguri, avantaje, etc. – le dorim mereu, mereu … prin repetare la nesfârşit! Iar de cele neplăcute fugim, le evităm sau încercăm să le legitimăm apariţia, prin motivaţii intelectuale, făcând eforturi de adaptare.”


ILIE CIOARĂ – “OMUL ATEMPORAL ŞI DIVINITATEA” vol.2