”Egoul pe calea spirituală”





”O apucăm pe calea spirituală pentru a pune capăt bizarei tiranii a egoului, dar resursele sale sunt aproape infinite si el ne poate sabota și perverti dorința de a ne elibera în orice stadiu. …
La început, când suntem pentru prima dată fascinați de calea spirituală cu toate posibilitățile ei, egoul ne poate chiar încuraja, zicându-ne: Iată ceva cu adevărat minunat. Exact lucrul de care ai nevoie! Învățătura aceasta este plină de tâlc.
Apoi, când spunem că vrem să încercăm practica meditativă sau să mergem într-un loc retras, egoul ne cântă în strună: Ce idee minunată! De ce n-aș veni și eu cu tine? Am avea amândoi de învățat. În toată luna de miere a dezvoltării noastre spirituale, egoul va continua să ne îmboldească: Este minunat – atât de uimitor, de inspirator …
Dar imediat ce intrăm în etapa căii spirituale pe care o numim //spălătorul de vase// și învățăturile încep să ne miște profund, suntem confruntați inevitabil cu realitatea sinelui nostru. Pe măsură ce egoul este dezvăluit, sunt atinse punctele sale dureroase și vor începe să apară tot felul de probleme. Este ca și cum în fața noastră ar fi fixată o oglindă în care ne este imposibil să nu privim. Oglinda este perfect clară, dar din ea se holbează la noi un chip urât și ursuz, chiar chipul nostru. Începem să fim revoltați, fiindcă detestăm ce vedem; putem să ne înfuriem și să spargem oglinda în țăndări, dar ea se va fărâma în sute de chipuri urâte identice care se vor holba în continuare la noi.
Acum este momentul să dăm frâu liber mâniei și să ne tânguim cu amărăciune. Și unde este egoul nostru? Stă devotat alături și ne instigă: Ai absolută dreptate, este scandalos și insuportabil. Să nu tolerezi așa ceva! În timp ce ascultăm subjugați, egoul continuă să invoce tot felul de îndoieli și emoții demente, turnând gaz pe foc: Nu vezi că învățătura asta nu este pentru tine? Doar ți-am spus tot timpul! Nu-ți dai seama că învățătorul ăsta nu este al tău? La urma urmei tu ești o persoană apuseană modernă, inteligentă, sofisticată și lucruri exotice ca zen, sufism, meditație, budism tibetan aparțin unor culturi răsăritene, străine. La ce ți-ar putea folosi o filozofie inventată în Himalaya cu o mie de ani în urmă?
Pe măsură ce egoul asistă bucuros cum noi ne prindem tot mai tare în plasa lui, el va da vina pe învățături și chiar pe profesorii noștri pentru toate suferințele, singurătatea și dificultățile prin care trecem în procesul cunoașterii de sine: Acestor guru oricum nu le pasă, indiferent ce ți se întâmplă. Ei urmăresc doar să te exploateze. Dacă folosesc cuvinte precum *compasiune* sau *devoțiune*, este numai pentru a pune stăpânire pe tine…
Egoul este suficient de deștept pentru a răstălmăci învățăturile în scopurile sale; la urma urmei *diavolul poate cita din scripturi, dacă aceasta îi este de folos.* Ultima armă a egoului este să îndrepte cu ipocrizie un deget acuzator spre învățător și adepții săi, zicând: Nici unul dintre aceștia nu pare să trăiască adevărul învățăturilor! Acum egoul pozează în arbitrul cinstit al oricărui comportament: poziția cea mai vicleană din care să vă submineze credința și să vă erodeze devoțiunea și hotărârea de transformare spirituală.
Dar oricât s-ar strădui egoul să vă saboteze calea spirituală, dacă o veți urma cu perseverență…, veți începe încet-încet să realizați cât de înșelătoare  au fost promisiunile sale: false speranțe și false temeri. Treptat vă veți da seama că atât speranțele cât și temerile sunt dușmanii păcii voastre mentale; speranțele vă induc în eroare și vă lasă goi pe dinăuntru și dezamăgiți, iar temerile vă paralizează în celula strâmtă a falsei vostre identități. Începeți, de asemenea, să vedeți cât de atotcuprinzătoare a fost dominația egoului asupra minții voastre …
… Realizați că timp de ani, egoul vostru, asemeni unui artist dement, v-a înșelat cu aranjamente, planuri și promisiuni care n-au fost niciodată reale și v-au dus doar la faliment interior. ”

Sogyal Rinpoche – ”CARTEA TIBETANĂ A VIEȚII ȘI A MORȚII”






























Niciun comentariu: